UWAGA! Dołącz do nowej grupy Konin - Ogłoszenia | Sprzedam | Kupię | Zamienię | Praca

Uczniowie ZSBiKZ w Koninie wracają z kulinarnych szkoleń na Malcie i we Włoszech

Dagmara Kachniarz

Dagmara Kachniarz


Zespół Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Koninie podsumował realizację projektu Erasmus+, który umożliwił uczniom oraz nauczycielom poznanie kuchni Włoch i Malty. Uroczystość odbyła się 16 września i była okazją do podzielenia się doświadczeniami z niezwykłych podróży. Uczestnicy zajęć kulinarnych opowiadali o swoich przeżyciach, a spotkanie miało także smakowy akcent, który dodatkowo zbliżył do siebie obecnych. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zostali zainspirowani do dalszego rozwoju i zacieśnienia więzów z kulturą gastronomiczną.

Od 2012 roku ZSBiKZ w Koninie aktywnie uczestniczy w programach Erasmus+, stając się pionierem w mieście w zakresie międzynarodowej wymiany edukacyjnej. Uczniowie oraz nauczyciele mają dzięki temu możliwość rozwijania swoich umiejętności poprzez praktyki i szkolenia w zagranicznych instytucjach edukacyjnych. Ostatni projekt, dotyczący kulinarnych praktyk zawodowych, zakończył się sukcesem, co zostało podkreślone podczas podsumowania. Uczniowie zyskali cenne doświadczenia, które wzbogacą ich przyszłą karierę zawodową.

Podczas spotkania samych uczestników mobilności, w tym nauczycieli gastronomii oraz uczennic kształcących się w zawodzie technika żywienia, zorganizowano degustację lokalnych przysmaków. Wśród serwowanych potraw znalazły się m.in. focaccie barese, bruschetta z pomidorami oraz panna cotta. Działania te miały na celu nie tylko celebrowanie zdobyczy kulinarnych, ale także motywowanie młodzieży do nauki języków obcych oraz aplikowania do kolejnych projektów unijnych. Dyrektor szkoły oraz specjaliści z branży kulinarnej byli obecni, co dodatkowo podkreślało wagę wydarzenia.

Źródło: Urząd Miasta Konin


Oceń: Uczniowie ZSBiKZ w Koninie wracają z kulinarnych szkoleń na Malcie i we Włoszech

Średnia ocena:4.73 Liczba ocen:24


Zobacz Także